00:00:00
18 Aug

Ξεκίνησε η αξιολόγηση για τους νέους αγρότες

Η αξιολόγηση των φακέλων που είχαν υποβάλει νέοι αγρότες στο πρόγραμμα «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ), ξεκίνησε, έστω και με καθυστέρηση.

Η εξέταση των αιτήσεων αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως και τις 16 Ιουνίου – οι πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να έχουν γίνει έως τις 29 Μαΐου, όσο για τη δεύτερη φάση, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η πρώτη.

 Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να… τρέξουν γρήγορα την αξιολόγηση προκειμένου το πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων αγροτών να «κουμπώσει» με τα επόμενα προγράμματα, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και αφορούν τη Μεταποίηση και τα Σχέδια Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και υποδομών.

Στο σκεπτικό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι οι συγκεκριμένες δράσεις να συμπέσουν με την ένταξη των νέων αγροτών στο ΠΑΑ. Ετσι θα μπορέσουν, πέρα από την ενίσχυση που θα λάβουν για τα πρώτα τους βήματα στον αγροτικό χώρο, να προχωρήσουν παράλληλα και σε επενδύσεις ώστε να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.

Ο στόχος είναι να ανανεωθεί ο γερασμένος αγροτικός πληθυσμός, καθώς όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία μόνο 5,2% των Ελλήνων παραγωγών είναι κάτω των 35 ετών.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι οι αιτήσεις των νέων αγροτών έφτασαν τις 14.760, αν και το πρόγραμμα δεν προβλέπεται να μπορεί να «σηκώσει» περισσότερες από 12.000. Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, έχουν ζητήσει την απορρόφηση και όσων επιλαχόντων πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει να καλλιεργούν και να επενδύουν στον πρωτογενή τομέα και δεν αποκλείεται αν μείνουν εκτός του προγράμματος, άρα και εκτός οικονομικής στήριξης, να εγκαταλείψουν τον αγροτικό χώρο.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) είχε ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε να «ανοίξει» το πληροφοριακό σύστημα για να ξεκινήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων. Παράλληλα, οι περιφερειάρχες έκριναν επιβεβλημένο ότι πρέπει να «τρέξουν» αμέσως και οι δράσεις που αφορούν την κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους νέους γεωργούς.

Κι αυτό διότι ούτε οι νέοι αγρότες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση πληρωμής, αφού δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ώρες κατάρτισης. Η σχετική απόφαση για την έναρξη των μαθημάτων είχε υπογραφεί στις αρχές Μαρτίου από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Χαράλαμπο Κασίμη.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ethnos.gr

Ίσως σε ενδιαφέρει

Στους λογαριασμούς η εξισωτική του 2015. Δείτε on line τι σας αντιστοιχεί
Αγροτικά Νέα
7102 views
Αγροτικά Νέα
7102 views

Στους λογαριασμούς η εξισωτική του 2015. Δείτε on line τι σας αντιστοιχεί

agrotesadmin - 14 Αυγούστου 2017

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα 11,3 εκατ. ευρώ της εξισωτικής του 201υς λογαριασμούς συνολικά 7.252 δικαιούχων πιστώθηκαν σήμερα Δευτέρα 14 Αυγούστου τα υπόλοιπα της εξισωτικής αποζημίωσης του…

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας βοοειδών στην περιοχή της Αργιθέας
Αγροτικά Νέα
1647 views
Αγροτικά Νέα
1647 views

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας βοοειδών στην περιοχή της Αργιθέας

agrotesadmin - 14 Αυγούστου 2017

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους του Νομού ότι στις 11 Αυγούστου επιβεβαιώθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών,…

Πληρωμή 1,8 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Αγροτικά Νέα
3346 views
Αγροτικά Νέα
3346 views

Πληρωμή 1,8 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

agrotesadmin - 11 Αυγούστου 2017

Από τις 08/08/2017 έως τις 10/08/2017 ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 1.803.860,13 ευρώ. Oι πληρωμές αφορούν στην κάλυψη διαφόρων υποχρεώσεων, για Μέτρα όπως Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία…

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Περισσότερα από αυτή την κατηγορία