00:00:00
27 Jun

Τα βασικά αιτήματα των πτηνοτρόφων παραγωγών

16 Φεβρουαρίου 2017
1 Views

Τα αιτήματα των πτηνοτρόφων παραγωγών συνοψίζονται ως εξής:

Α) Οι πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν σημαντικά τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές από το ψύχος, τις  χιονοπτώσεις, το παγετό κτλ.

Οι συνέπειες είναι η πτώση της παραγωγής και η καταστροφή παραγωγικού κεφαλαίου.  Οι ακραίες καιρικές συνθήκες προβλέπεται να συνεχιστούν με απροσδιόριστη εξέλιξη στο εύρος των καταστροφών των πτηνοτρόφων παραγωγών.

Οι ζηµιές που προέκυψαν οφείλονται στα αυξημένα μεταφορικά, στην αδυναμία μεταφοράς ζωοτροφών, στις υπέρμετρες δαπάνες θέρμανσης, στις διακοπές νερού, και ηλεκτροδότησης, στη κακή λειτουργία των δικτύων ύδρευσης εξαιτίας του παγώματος του νερού κτλ.

Προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την γρήγορη εκτίμηση και τη δίκαιη αποζημίωση των πτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις καταστροφές.

Υπενθυμίζουμε ότι η κοινοτική και η εθνική νομοθεσία προσφέρουν το οπλοστάσιο για την επαρκή διαχείριση των κινδύνων φυσικών καταστροφών που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ αλλά μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Το ζητούμενο είναι αρκεί η επιτυχής και αποτελεσματική υλοποίησή του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Β) Η οργάνωσή μας έχει υποβάλλει κατ΄επανάληψη διαβήματα ένταξης της πτηνοτροφίας στα μικρά σχέδια βελτίωσης όπως ισχύουν για την αιγοπροβατοροφία, τεκμηριώνοντας την ανάγκη διευκόλυνσης του εκσυγχρονισμού του κλάδου με επενδύσεις μικρής κλίμακας στις σημερινές συνθήκες της κρίσης,  με περιορισμό περιττών γραφειοκρατικών διαδικασιών και των αντίστοιχων δαπανών.

Γ) Η υπαγωγή της πτηνοτροφίας στο μέτρο για τις επενδύσεις ΑΠΕ με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, καθώς και σε άλλες δράσεις των σχεδίων βελτίωσης έχει μεγάλη σημασία για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, ειδικά για τη μείωση του κόστους ενέργειας για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δ) Ο ΕΝΦΙΑ για τις εγκαταστάσεις των πτηνοτρόφων παραγωγών είναι εξοντωτικός διότι οι εκμεταλλεύσεις διαθέτουν μεγάλους χώρους κτισμάτων για εκτροφή, για αποθήκες και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις μικρής σχετικά αξίας. Η υπερφορολόγηση  οφείλεται  κυρίως στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ ο νόμος αναφέρει ότι τα αγροτικά κτίσματα δεν επιβαρύνονται με το φόρο αυτό.

Ε) Η φορο-ασφαλιστική πολιτική σε βάρος των παραγωγών σε συνδυασμό με τα παραπάνω μας οδηγούν στη διακοπή της απασχόλησης στο τομέα με όποιες συνέπειες σε βάρος των παραγωγών  του έλληνα καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας. Η κατάργηση του εργοσήμου του ΟΓΑ στο τομέα της κτηνοπτηνοτροφίας για την απασχόληση των αλλοδαπών εργατών σε ένα τομέα αναγνωρισμένα προβληματικό, απαραίτητο για την ελληνική οικονομία, που προσπαθεί για την αύξηση και ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, αν δεν πρόκειται για απερισκεψία, αδιαφορία, ασχετοσύνη σίγουρα θα είναι εντεταλμένη εθνική μειοδοσία.

Ζητούμε τα καλύπτονται από το συγκεκριμένο εργόσημο και οι κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όπως ισχύει για τη φυτική παραγωγή.

Με τη προσδοκία ότι τα αιτήματά μας θα τύχουν ευνοϊκής ανταπόκρισης σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

ΜΕ  ΕΝΤΟΛΗ   Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ.

Απόστολος Ζιώγας

Ίσως σε ενδιαφέρει

Από 13 Ιουλίου οι αιτήσεις για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
Αγροτικά Νέα
31 views
Αγροτικά Νέα
31 views

Από 13 Ιουλίου οι αιτήσεις για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

agrotesadmin - 26 Ιουνίου 2017

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, εξέδωσε στις 22/06/2017 την προκήρυξη του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη…

Όλες οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Αγροτικά Νέα
40 views
Αγροτικά Νέα
40 views

Όλες οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το τέλος της εβδομάδας

agrotesadmin - 26 Ιουνίου 2017

Ένα πακέτο πληρωμών, που υπολογίζεται περί τα 30 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα από την ενιαία ενίσχυση και τις συνδεδεμένες του 2016, έχουν προγραμματίσει για…

Πληρωμή αποζημιώσεων ύψους 145,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ
Αγροτικά Νέα
28 views
Αγροτικά Νέα
28 views

Πληρωμή αποζημιώσεων ύψους 145,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

agrotesadmin - 26 Ιουνίου 2017

Πληρωμή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ- ΠΣΕΑ) Ύψους 145.102,37 ευρώ από τον ΕΛ.Γ.Α. Μια νέα πληρωμή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) για το πρόγραμμα «Πυρκαγιές 2013» πρόκειται να πραγματοποιήσει…

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Περισσότερα από αυτή την κατηγορία