00:00:00
24 Aug

Τα βασικά αιτήματα των πτηνοτρόφων παραγωγών

16 Φεβρουαρίου 2017
26 Views

Τα αιτήματα των πτηνοτρόφων παραγωγών συνοψίζονται ως εξής:

Α) Οι πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν σημαντικά τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές από το ψύχος, τις  χιονοπτώσεις, το παγετό κτλ.

Οι συνέπειες είναι η πτώση της παραγωγής και η καταστροφή παραγωγικού κεφαλαίου.  Οι ακραίες καιρικές συνθήκες προβλέπεται να συνεχιστούν με απροσδιόριστη εξέλιξη στο εύρος των καταστροφών των πτηνοτρόφων παραγωγών.

Οι ζηµιές που προέκυψαν οφείλονται στα αυξημένα μεταφορικά, στην αδυναμία μεταφοράς ζωοτροφών, στις υπέρμετρες δαπάνες θέρμανσης, στις διακοπές νερού, και ηλεκτροδότησης, στη κακή λειτουργία των δικτύων ύδρευσης εξαιτίας του παγώματος του νερού κτλ.

Προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την γρήγορη εκτίμηση και τη δίκαιη αποζημίωση των πτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις καταστροφές.

Υπενθυμίζουμε ότι η κοινοτική και η εθνική νομοθεσία προσφέρουν το οπλοστάσιο για την επαρκή διαχείριση των κινδύνων φυσικών καταστροφών που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ αλλά μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Το ζητούμενο είναι αρκεί η επιτυχής και αποτελεσματική υλοποίησή του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Β) Η οργάνωσή μας έχει υποβάλλει κατ΄επανάληψη διαβήματα ένταξης της πτηνοτροφίας στα μικρά σχέδια βελτίωσης όπως ισχύουν για την αιγοπροβατοροφία, τεκμηριώνοντας την ανάγκη διευκόλυνσης του εκσυγχρονισμού του κλάδου με επενδύσεις μικρής κλίμακας στις σημερινές συνθήκες της κρίσης,  με περιορισμό περιττών γραφειοκρατικών διαδικασιών και των αντίστοιχων δαπανών.

Γ) Η υπαγωγή της πτηνοτροφίας στο μέτρο για τις επενδύσεις ΑΠΕ με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, καθώς και σε άλλες δράσεις των σχεδίων βελτίωσης έχει μεγάλη σημασία για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, ειδικά για τη μείωση του κόστους ενέργειας για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δ) Ο ΕΝΦΙΑ για τις εγκαταστάσεις των πτηνοτρόφων παραγωγών είναι εξοντωτικός διότι οι εκμεταλλεύσεις διαθέτουν μεγάλους χώρους κτισμάτων για εκτροφή, για αποθήκες και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις μικρής σχετικά αξίας. Η υπερφορολόγηση  οφείλεται  κυρίως στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ ο νόμος αναφέρει ότι τα αγροτικά κτίσματα δεν επιβαρύνονται με το φόρο αυτό.

Ε) Η φορο-ασφαλιστική πολιτική σε βάρος των παραγωγών σε συνδυασμό με τα παραπάνω μας οδηγούν στη διακοπή της απασχόλησης στο τομέα με όποιες συνέπειες σε βάρος των παραγωγών  του έλληνα καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας. Η κατάργηση του εργοσήμου του ΟΓΑ στο τομέα της κτηνοπτηνοτροφίας για την απασχόληση των αλλοδαπών εργατών σε ένα τομέα αναγνωρισμένα προβληματικό, απαραίτητο για την ελληνική οικονομία, που προσπαθεί για την αύξηση και ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, αν δεν πρόκειται για απερισκεψία, αδιαφορία, ασχετοσύνη σίγουρα θα είναι εντεταλμένη εθνική μειοδοσία.

Ζητούμε τα καλύπτονται από το συγκεκριμένο εργόσημο και οι κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όπως ισχύει για τη φυτική παραγωγή.

Με τη προσδοκία ότι τα αιτήματά μας θα τύχουν ευνοϊκής ανταπόκρισης σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

ΜΕ  ΕΝΤΟΛΗ   Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ.

Απόστολος Ζιώγας

Ίσως σε ενδιαφέρει

1,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπισης ζωονόσων στην Ελλάδα
Αγροτικά Νέα
96 views
Αγροτικά Νέα
96 views

1,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπισης ζωονόσων στην Ελλάδα

agrotesadmin - 24 Αυγούστου 2017

Η Κομισιόν έχει εκδώσει ειδική απόφαση επιχορήγησης προς την Ελλάδα, ύψους 1.836.877 ευρώ, για την περίοδο 1η Απριλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018, με σκοπό τη χρηματοδότηση…

Μήνυμα για μειώσεις στην τιμή του γάλακτος!
Αγροτικά Νέα
413 views
Αγροτικά Νέα
413 views

Μήνυμα για μειώσεις στην τιμή του γάλακτος!

agrotesadmin - 24 Αυγούστου 2017

Συγχαρητήρια για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής για τη Φέτα έδωσε στον πρόεδρό της κ. Νίκο Παλάσκα, ο…

Προκήρυξη τοπικών προγραμμάτων Leader με νέα απόφαση
Αγροτικά Νέα
991 views
Αγροτικά Νέα
991 views

Προκήρυξη τοπικών προγραμμάτων Leader με νέα απόφαση

agrotesadmin - 23 Αυγούστου 2017

Με απόφαση του ΥΠΑΑΤ θεσπίστηκαν οι κανόνες και οι διαδικασίες για την εφαρμογή του υπομέτρου 19.4, του Μέτρου 19 LEADER/CLLD (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, ΤΑΠΤοΚ).…

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Περισσότερα από αυτή την κατηγορία