00:00:00
28 Jun

Πλειστηριασμοί και σε μαντριά!

* «Καθαρή» ρύθμιση για τα δάνειά τους ζητούν οι κτηνοτρόφοι καθώς είναι ασαφές αν εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Μαντριά βγαίνουν ήδη σε πλειστηριασμούς, αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Τάκης Πεβερέτος, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο κ. Τάκης Πεβερέτος ζήτησε «ειδική διάταξη για γενναία ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών», ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να συνεχίσουν να παράγουν» και συνέχισε:

«Ζητάμε να ανακληθούν τα χρέη που έχουν σταλεί στο δημόσιο ταμείο, και ήδη βγαίνουν σε πλειστηριασμούς μαντριά και θα είναι δύσκολη η κατάσταση. Δεν θα αφήσουμε κανένα μαντρί να χαθεί, γιατί εμείς ζούμε με αυτά, ζούμε με τα ζώα μας, έχουμε γίνει ένα, 365 μέρες τον χρόνο δουλεύουμε, και θα είμαστε οι τελευταίοι που θα αποχωρήσουμε από αυτό. Δεν είναι ούτε απειλή ούτε τίποτα, για να μην παρεξηγούμαστε. Έχουμε φτιάξει ομάδες, ο σύνδεσμός μας που θα παρέμβουμε οπουδήποτε χρειαστεί να παρθεί έστω και ένα μαντρί ή ένας στάβλος.

Ζητάμε λοιπόν, να παρθούν πίσω από το δημόσιο ταμείο και να ρυθμιστούν με διαγραφή συμβατικών, και τόκων υπερημερίας και διαγραφή μεγάλου ποσοστού του κεφαλαίου, και ας μπει στο ψυγείο αυτό για 15 χρόνια, και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί για 15 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Αυτά για τα εγγυημένα.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, ζητάμε ακριβώς το ίδιο με ένα περιθώριο πληρωμής τα πρώτα 3 χρόνια να πληρώνουμε μόνο τους τόκους», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

ΕΚΤΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιώργος Αρβανιτίδης υποστήριξε σχετικά με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό:

«Υπάρχει μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, ότι μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Εμείς, έτσι όπως έχουμε διαβάσει το νομοσχέδιο, πιστεύουμε ότι ο μεμονωμένος αγρότης με εμπορική δραστηριότητα, όχι σε συνεταιρισμό ή σε μια εταιρία δεν μπορεί να ρυθμίσει με εξωδικαστικό συμβιβασμό υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τους προμηθευτές πολύ απλά διότι δεν διαθέτει πτωχευτική ικανότητα. Το μόνο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι η παράγραφος 21 του άρθρου 15, που ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία για εμάς είναι πολύ αόριστη και αφορά μόνο δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία».

Ο κ. Γ. Αρβανιτίδης ζήτησε την άποψη των κτηνοτρόφων επ’ αυτού ενώ και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός κα Θεοδώρα Τζάκρη είπε απευθυνόμενη στον κ. Πεβερέτο: «Εγώ προσπάθησα να σας βοηθήσω να αρθρώσετε μια τελική πρόταση, επειδή εξαιρείστε από τον νόμο αυτό, επειδή είστε φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις και δεν είστε ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες».

Απαντώντας στους δύο βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΕΚ σημείωσε:

«Ναι, είναι σωστό αυτό που λέτε. Εξάλλου ειπώθηκε και από άλλους ότι δεν είναι καθαρό αν συμπεριλαμβανόμαστε ή όχι (στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό). Γι’ αυτό εξάλλου ζητάμε να μπει ειδική διάταξη, να είναι καθαρό, δηλαδή, που να περιλαμβάνει κτηνοτρόφους κυρίως και λίγους αγρότες.

Η πρόταση που κάνουμε είναι και ισορροπημένη και ρεαλιστική, γιατί το 80% είναι εγγυημένα τα δάνεια που πήραμε, το 20% ήταν ευθύνη δική μας και έτσι αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη, γι’ αυτό και κάνουμε την πρόταση το 50% που θα μείνει, είναι το 20% συν οι τόκοι.

Άλλωστε, το 95% και πάνω των 120.000 κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, είναι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Είμαστε εμείς και τα παιδιά μας και οι γυναίκες μας».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

eleftheria.gr

Ίσως σε ενδιαφέρει

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις ζημίας στον ΕΛΓΑ πληρώνονται τα υπόλοιπα αποζημιώσεων
Αγροτικά Νέα
2 views
Αγροτικά Νέα
2 views

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις ζημίας στον ΕΛΓΑ πληρώνονται τα υπόλοιπα αποζημιώσεων

agrotesadmin - 28 Ιουνίου 2017

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ζημιές από συγκεκριμένους κινδύνους, όπως περιγράφονται στον υφιστάμενο κανονισμό. Γι' αυτές καθορίζεται το ασφάλιστρο, γι' αυτές…

Επιδότηση έως και 50% για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
Αγροτικά Νέα
12 views
Αγροτικά Νέα
12 views

Επιδότηση έως και 50% για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

agrotesadmin - 28 Ιουνίου 2017

Ανοίγουν στις 13 Ιουλίου οι αιτήσεις για το Μέτρο 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν μη γεωργικό», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Το…

Συνδεδεμένη ενίσχυση και σε νέα αγροτικά προϊόντα
Αγροτικά Νέα
54 views
Αγροτικά Νέα
54 views

Συνδεδεμένη ενίσχυση και σε νέα αγροτικά προϊόντα

agrotesadmin - 27 Ιουνίου 2017

Τα μήλα και οι καρποί με κέλυφος εντός συνδεδεμένης Με απόφαση που ελήφθη μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την επιλογή του Εθνικού Φακέλου που…

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Περισσότερα από αυτή την κατηγορία