00:00:00
18 Aug

Πλειστηριασμοί και σε μαντριά!

* «Καθαρή» ρύθμιση για τα δάνειά τους ζητούν οι κτηνοτρόφοι καθώς είναι ασαφές αν εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Μαντριά βγαίνουν ήδη σε πλειστηριασμούς, αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Τάκης Πεβερέτος, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο κ. Τάκης Πεβερέτος ζήτησε «ειδική διάταξη για γενναία ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών», ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να συνεχίσουν να παράγουν» και συνέχισε:

«Ζητάμε να ανακληθούν τα χρέη που έχουν σταλεί στο δημόσιο ταμείο, και ήδη βγαίνουν σε πλειστηριασμούς μαντριά και θα είναι δύσκολη η κατάσταση. Δεν θα αφήσουμε κανένα μαντρί να χαθεί, γιατί εμείς ζούμε με αυτά, ζούμε με τα ζώα μας, έχουμε γίνει ένα, 365 μέρες τον χρόνο δουλεύουμε, και θα είμαστε οι τελευταίοι που θα αποχωρήσουμε από αυτό. Δεν είναι ούτε απειλή ούτε τίποτα, για να μην παρεξηγούμαστε. Έχουμε φτιάξει ομάδες, ο σύνδεσμός μας που θα παρέμβουμε οπουδήποτε χρειαστεί να παρθεί έστω και ένα μαντρί ή ένας στάβλος.

Ζητάμε λοιπόν, να παρθούν πίσω από το δημόσιο ταμείο και να ρυθμιστούν με διαγραφή συμβατικών, και τόκων υπερημερίας και διαγραφή μεγάλου ποσοστού του κεφαλαίου, και ας μπει στο ψυγείο αυτό για 15 χρόνια, και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί για 15 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Αυτά για τα εγγυημένα.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, ζητάμε ακριβώς το ίδιο με ένα περιθώριο πληρωμής τα πρώτα 3 χρόνια να πληρώνουμε μόνο τους τόκους», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

ΕΚΤΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιώργος Αρβανιτίδης υποστήριξε σχετικά με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό:

«Υπάρχει μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, ότι μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Εμείς, έτσι όπως έχουμε διαβάσει το νομοσχέδιο, πιστεύουμε ότι ο μεμονωμένος αγρότης με εμπορική δραστηριότητα, όχι σε συνεταιρισμό ή σε μια εταιρία δεν μπορεί να ρυθμίσει με εξωδικαστικό συμβιβασμό υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τους προμηθευτές πολύ απλά διότι δεν διαθέτει πτωχευτική ικανότητα. Το μόνο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι η παράγραφος 21 του άρθρου 15, που ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία για εμάς είναι πολύ αόριστη και αφορά μόνο δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία».

Ο κ. Γ. Αρβανιτίδης ζήτησε την άποψη των κτηνοτρόφων επ’ αυτού ενώ και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός κα Θεοδώρα Τζάκρη είπε απευθυνόμενη στον κ. Πεβερέτο: «Εγώ προσπάθησα να σας βοηθήσω να αρθρώσετε μια τελική πρόταση, επειδή εξαιρείστε από τον νόμο αυτό, επειδή είστε φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις και δεν είστε ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες».

Απαντώντας στους δύο βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΕΚ σημείωσε:

«Ναι, είναι σωστό αυτό που λέτε. Εξάλλου ειπώθηκε και από άλλους ότι δεν είναι καθαρό αν συμπεριλαμβανόμαστε ή όχι (στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό). Γι’ αυτό εξάλλου ζητάμε να μπει ειδική διάταξη, να είναι καθαρό, δηλαδή, που να περιλαμβάνει κτηνοτρόφους κυρίως και λίγους αγρότες.

Η πρόταση που κάνουμε είναι και ισορροπημένη και ρεαλιστική, γιατί το 80% είναι εγγυημένα τα δάνεια που πήραμε, το 20% ήταν ευθύνη δική μας και έτσι αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη, γι’ αυτό και κάνουμε την πρόταση το 50% που θα μείνει, είναι το 20% συν οι τόκοι.

Άλλωστε, το 95% και πάνω των 120.000 κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, είναι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Είμαστε εμείς και τα παιδιά μας και οι γυναίκες μας».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

eleftheria.gr

Ίσως σε ενδιαφέρει

Στους λογαριασμούς η εξισωτική του 2015. Δείτε on line τι σας αντιστοιχεί
Αγροτικά Νέα
7102 views
Αγροτικά Νέα
7102 views

Στους λογαριασμούς η εξισωτική του 2015. Δείτε on line τι σας αντιστοιχεί

agrotesadmin - 14 Αυγούστου 2017

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα 11,3 εκατ. ευρώ της εξισωτικής του 201υς λογαριασμούς συνολικά 7.252 δικαιούχων πιστώθηκαν σήμερα Δευτέρα 14 Αυγούστου τα υπόλοιπα της εξισωτικής αποζημίωσης του…

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας βοοειδών στην περιοχή της Αργιθέας
Αγροτικά Νέα
1647 views
Αγροτικά Νέα
1647 views

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας βοοειδών στην περιοχή της Αργιθέας

agrotesadmin - 14 Αυγούστου 2017

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους του Νομού ότι στις 11 Αυγούστου επιβεβαιώθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών,…

Πληρωμή 1,8 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Αγροτικά Νέα
3346 views
Αγροτικά Νέα
3346 views

Πληρωμή 1,8 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

agrotesadmin - 11 Αυγούστου 2017

Από τις 08/08/2017 έως τις 10/08/2017 ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 1.803.860,13 ευρώ. Oι πληρωμές αφορούν στην κάλυψη διαφόρων υποχρεώσεων, για Μέτρα όπως Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία…

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Περισσότερα από αυτή την κατηγορία