Νέα προκήρυξη 400 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία

233

 

 Ι. ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Νέα προκήρυξη 400 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία

*Όποιος εντάσσεται σ’ ένα αγροπεριβαλλοντικό πρόγραμμα δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε άλλο

Η εμπειρία θα είναι το βασικό κριτήριο για την ένταξη στο μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 στη νέα προκήρυξη προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στη Βουλή.

«Σχεδιάζουμε έτσι το πρόγραμμα το οποίο θα είναι η μερίδα του λέοντος, πάνω από 400 εκατομμύρια, ώστε πλέον το βασικό κριτήριο να είναι η εμπειρία –υπάρχει και σε άλλες χώρες-, η οποία θα πριμοδοτείται ανάλογα με τα χρόνια. Άρα, δεν υπάρχει καμία, μα καμία περίπτωση να αδικηθεί οποιοσδήποτε «ζωντανός» βιοκαλλιεργητής, ο οποίος αποδεικνύεται από τα στοιχεία ότι είναι στη βιοκαλλιέργεια, μην παίρνοντας αυτός λεφτά και παίρνοντας κάποιος άλλος που ίσως δεν τα δικαιούται. Για μας αυτό θα είναι το σημαντικότερο κριτήριο», ξεκαθάρισε ο κ. Ι. Τσιρώνης.

Αναλύοντας τι συνέβη με την πρώτη προκήρυξη του μέτρου ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε:

«Το 2014, επί της προηγούμενης κυβέρνησης –δεν αδικώ- είχε τεθεί ως κύριο κριτήριο για προτεραιοποίηση να είναι οι περιοχές Natura. Ακούγεται λογικό. Οφείλω να επισημάνω ότι από το 2014 μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες κανένας ούτε από βιοκαλλιεργητές, ούτε από πιστοποιητικούς οργανισμούς, ούτε από επαγγελματίες γεωπόνους, δεν είχε κριτικάρει αυτό το κριτήριο. Ακουγόταν να υπάρχουν κάποιες άλλες προτεραιοποιήσεις για τους υπόλοιπους. Πάντως το 2014 όταν κατατέθηκε από τους προκατόχους μας το πρόγραμμα ήταν Natura.

Φυσικά τότε δεν μπορούσε κανένας να εκτιμήσει ότι οι αιτούντες με γη Natura θα ξεπεράσουν κατά πολύ όλο το πρόγραμμα. Άρα, εκείνο που κάναμε -και είμαστε με τον νόμο- ήταν ότι τουλάχιστον στην φυτική, που ήταν εντός του προϋπολογισμού, δώσαμε στους δικαιούχους τα χρήματα. Είναι περίπου 220 εκατομμύρια. Εκτιμώ όμως ότι θα είναι πολύ λιγότερα τελικά αυτά που θα δώσουμε, γιατί έχουμε αποφασίσει να μην πάρουν οι δικαιούχοι ενός αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος κανένα άλλο αγροπεριβαλλοντικό. Άρα, αυτοί οι οποίοι θα πάρουν αυτό το πρόγραμμα δεν θα πάρουν Νιτρορύπανση ή «Κομφούζιο» ή άλλα προγράμματα. Με αυτή την έννοια πιθανά κάποιοι θα επιλέξουν να μην πάρουν αυτό το πρόγραμμα.

Στην κτηνοτροφία βέβαια δεν μπορούσε να λειτουργήσει η Natura γιατί λόγω της τεχνικής λύσης τα χωράφια που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι δεν είναι εκεί που καλλιεργούν. Η τεχνική λύση δεν δίνει το χωράφι. Το δίνει με τυχαίο τρόπο. Άρα, εδώ υπάρχει πρόβλημα. Εκεί έτσι κι αλλιώς είχαμε πολύ μεγάλη υπερδέσμευση. Άρα, από τον νόμο είχαμε κάθε δικαίωμα να επαναπροκηρύξουμε», εξήγησε.

elefteria.grΗ ομάδα του Agrotes.eu απαρτίζεται από εξιδεικευμένα άτομα στο χώρο της κτηνιατρικής, της ζωοτεχνίας, της γεωπονίας, των επενδύσεων, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και της μελισσοκομίας.


One thought on “Νέα προκήρυξη 400 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία

  1. ΚΕΧΑΙΔΗΣ

    ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΠΛΗΡΟΣ ΤΟ 2017 ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ!ΜΠΡΑΒΟ,ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ?ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ?ΝΑ ΠΑΕΙ 31/12 ΓΙΑ ΝΑ “ΠΑΘΕΙ” ΚΑΤΙ Η ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΠΗΣΩ ΩΣ ΣΥΝΗΘΟΣ?ΠΑΡΤΕΤΟ ΟΛΟΙ ΧΑΜΠΑΡΙ:ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΑΛΗΛΟΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΧΡΗΜΑ.ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ,Η ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΥΛΑ ΟΤΑΝ ΑΛΩΝΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΛΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΕ ΒΓΑΖΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΜΙΑ 40αρια ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ.ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ.ΑΚΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2017 ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ 2017!!Η ΑΜΙΨΕΙΣΠΟΡΑ ΚΑΠΝΟΥ ΕΛΕΙΞΕ ΤΟ 2016 ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΟ 2015!ΤΙ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΔΕΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΘΕ Μ Η Ν Α!!ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΕ ΑΚΡΑΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *