00:00:00
24 Aug

Η επιστολή διαμαρτυρίας του Γ.Α.Σ.Ι για το θέμα της φέτας

Με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, των αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές Ηπείρου ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών»  διαμαρτύρεται έντονα για το φλέγον θέμα της φέτας που ταλανίζει την Ελληνική κτηνοτροφία και τους Έλληνες παραγωγούς.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά την επιστολή:

ΠΡΟΣ,

Τον Πρωθυπουργό κ.ΑΛΕΞΗ  ΤΣΙΠΡΑ

 ΥΠΟΥΡΓΟ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

κ. ΒΑΓΓΕΛΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΑΡΧΗΓΟΥΣ  ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΗΠΕΙΡΟΥ κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

ΠΡΟΕΔΡΟ  ΠΕΔ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών”, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του και παράλληλα διαμαρτύρεται προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA) η οποία μεταξύ των άλλων δίνει την δυνατότητα στον Καναδά να παράγει και να διαθέτει τυριά με την ονομασία φέτα, ακόμη κι αν αυτά παράγονται από αγελαδινό γάλα.

  Η παραπάνω απόφαση αναμένεται να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία (ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία) δεδομένου του ότι η φέτα αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό παραδοσιακό κτηνοτροφικό προϊόν και παράλληλα ένα ισχυρό brand name για την ελληνική κτηνοτροφία με μεγάλη αποδοχή στην παγκόσμια αγορά.

Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για την περιοχή μας, όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι αναπτυγμένη η αιγοπροβατοτροφία, η οποία παράγει το πιο ποιοτικό γάλα από ολόκληρη την Ελλάδα λόγω της βιοποικιλότητας βοσκής χάριν του οποίου η φέτα έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένου του ότι τα Συνεταιριστικά τυροκομεία της περιοχής ήταν τα πρώτα τα οποία έκαναν εξαγωγή φέτας.

  Είναι δε αξιοσημείωτο για την αναγνώριση της φέτας ως Π.Ο.Π (προϊόν ονομασίας προέλευσης) δόθηκαν στο παρελθόν «μάχες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς προέβαλαν ισχυρές αντιδράσεις πολλά κράτη μέλη.

Δυστυχώς με την παραπάνω συμφωνία  (CETA) την οποία ενέκριναν και Έλληνες Ευρωβουλευτές, διότι δεν εξαιρέθηκε αυτό το ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία ζήτημα όπως εξαιρέθηκαν και παράλληλα προστατεύτηκαν τα επώνυμα τυριά των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων εφόσον τα 28 κοινοβούλια των μελών της Ε.Ε υπερψηφίσουν την συμφωνία, καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο σύνολό τους και ιδιαίτερα τους Βουλευτές της Ηπείρου να πρωτοστατήσουν αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες  αλλά και τον  ίδιο τον Πρωθυπουργό προκειμένου να μην  επικυρωθεί η  συμφωνία  (CETA) όταν αυτή έλθει για επικύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αγνοώντας την μερίδα των Ελλήνων Ευρωβουλευτών οι οποίοι συναίνεσαν στην ψήφισή  της, διότι

έτσι θα υπερασπιστούν το εθνικό συμφέρον όπως έκαναν και τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε για τα δικά τους αγροκτηνοτροφικά  προϊόντα.

Διότι σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την εμπορική αξία, την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική ταυτότητα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου κτηνοτροφικού προϊόντος με μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κτηνοτροφία η οποία δίνει σήμερα αγώνα επιβίωσης, αλλά παράλληλα θα δημιουργηθεί πρόβλημα και σε άλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα τα οποία φέρουν την  ένδειξη Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε.

Για τον Γ.Α.ΣΙ “ΕΝΩΣΗ αγροτών”

O Πρόεδρος του Δ.Σ

Χριστόδουλος  Μπαλτογιάννης

Ίσως σε ενδιαφέρει

1,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπισης ζωονόσων στην Ελλάδα
Αγροτικά Νέα
101 views
Αγροτικά Νέα
101 views

1,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπισης ζωονόσων στην Ελλάδα

agrotesadmin - 24 Αυγούστου 2017

Η Κομισιόν έχει εκδώσει ειδική απόφαση επιχορήγησης προς την Ελλάδα, ύψους 1.836.877 ευρώ, για την περίοδο 1η Απριλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018, με σκοπό τη χρηματοδότηση…

Μήνυμα για μειώσεις στην τιμή του γάλακτος!
Αγροτικά Νέα
451 views
Αγροτικά Νέα
451 views

Μήνυμα για μειώσεις στην τιμή του γάλακτος!

agrotesadmin - 24 Αυγούστου 2017

Συγχαρητήρια για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής για τη Φέτα έδωσε στον πρόεδρό της κ. Νίκο Παλάσκα, ο…

Προκήρυξη τοπικών προγραμμάτων Leader με νέα απόφαση
Αγροτικά Νέα
992 views
Αγροτικά Νέα
992 views

Προκήρυξη τοπικών προγραμμάτων Leader με νέα απόφαση

agrotesadmin - 23 Αυγούστου 2017

Με απόφαση του ΥΠΑΑΤ θεσπίστηκαν οι κανόνες και οι διαδικασίες για την εφαρμογή του υπομέτρου 19.4, του Μέτρου 19 LEADER/CLLD (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, ΤΑΠΤοΚ).…

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Περισσότερα από αυτή την κατηγορία