00:00:00
27 Jul

Ασφαλιστικό: Δέκα μέρες αγωνίας για αγρότες και επαγγελματίες

18 Φεβρουαρίου 2017
42 Views

Του Δημήτρη  Κατσαγάνη

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου λήγει η διορία την οποία έχει δώσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες και αγρότες για την καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης του νέου ασφαλιστικού χαρατσιού που προκύπτει με βάση το 1/12 του καθαρού εισοδήματος που δήλωσαν το 2015.

Τα ανοιχτά «μέτωπα» τόσο για τους υπόχρεους καταβολής του χαρατσιού , όσο και για τον ίδιο τον ΕΦΚΑ δέκα μέρες πριν λήξει η διορία αυτή είναι τα ακόλουθα:

1) Μία μεγάλη μερίδα των υπόχρεων καταβολής του χαρατσιού δεν έχει λάβει ακόμα το ειδοποιητήριο από τον ΕΦΚΑ ή δεν μπορεί να δει το ποσό που πρέπει να πληρώσουν στην ιστοσελίδα του (efka.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet, του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ.

2) Ειδοποιητήριο για την καταβολή του χαρατσιού (με βάση το εισόδημα του 2015 και από τον Ιούλιο του 2016, με βάση το εισόδημα του 2016) θα πρέπει να λάβουν ακόμα και εκείνοι οι οποίοι έχουν σταματήσει την επαγγελματική δραστηριότητα τους έως 31/12/2016. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η μη πληρωμή του χαρατσιού φέτος από όσους έχουν σταματήσει την επαγγελματική δραστηριότητας του πριν την 1.1.2017 τους καθιστά οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ.

3) Επικρατεί μεγάλη σύγχυση στους εργαζόμενους με μπλοκάκι με 1 ή 2 εργοδότες, δεδομένου ότι το Υπ. Εργασίας έχει προβλέψει τρεις διαφορετικές εισφορές :

– 27,1% θα καταβάλλουν από κοινού,  εργοδότες και εργαζόμενοι, εφόσον έχουν συμφωνήσει στον επιμερισμό των εισφορών και των αμοιβών.

– 9,22% θα καταβάλλει μόνο του  ο εργαζόμενος,  αν δεν έχει συμφωνήσει με τον εργοδότη του και, παράλληλα,  τον έχει καταγγείλει στον ΕΦΚΑ.

– 26,9% θα καταβάλλει μόνος του ο εργαζόμενος αν δεν έχει συμφωνήσει με τον εργοδότη του, αλλά δεν τον καταγγείλει.

4) Σύγχυση, επίσης, επικρατεί για το πώς μπορεί ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι ή επαγγελματίας να θεωρηθεί ασφαλιστικά ενήμερος. Υποτίθεται ότι προβλέπεται δυνατότητα μερικής καταβολής του χαρατσιού. Ωστόσο δεν έχει οριστεί ρητά σε κάποια υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος κάποιο κατώτατο πλαφόν.

Προφορικά μόνο ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος έχει δηλώσει πως σε περίπτωση που το χαράτσι είναι μεγαλύτερο από το ποσό που κατέβαλλε ένας επαγγελματίας κάθε μήνα πέρσι (με βάση το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων), τότε αρκεί να καταβάλλει κάθε μήνα το ίδιο ποσό με πέρσι έτσι ώστε να θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει «περάσει» σε κάποια εγκύκλιο.

5) Ασαφές είναι τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας προβλέπει πως για είναι ένας αυτασφαλισμένος ενήμερος προς τον ΕΦΚΑ μέχρι 28/2/2017 (σ.σ. καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού), θα πρέπει να έχει καταβάλλει όλες τις εισφορές του προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ για το 2016 ή έστω να τις έχει διακανονίσει και φυσικά να τηρεί τον διακανονισμό. Παράλληλα, θα πρέπει να καταβάλλει το νέο χαράτσι εμπρόθεσμα (σ.σ. του Ιανουαρίου έως 28/2, του Φεβρουαρίου έως 31/3).

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ένας αυτασφαλισμένος θα είναι ενήμερος από 28/2 και έπειτα, εφόσον καταβάλλει εμπρόθεσμα το χαράτσι, αλλά έχει μη διακανονισμένα τα χρέη του προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ.  Αυτό ζητά η κυβέρνηση από τους θεσμούς, αλλά οι θεσμοί το έχουν απορρίψει.

Στο μεταξύ το Υπ. Εργασίας έχει ήδη περάσει εγκύκλιο με την οποία δίνει παράταση καταβολής των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2016 μέχρι 31/3/2017 για τους  ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ. Ωστόσο,  οι δικηγόροι  έχουν ζητήσει από το Υπ. Εργασίας να καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2016 σε 12 μηνιαίες δόσεις εντός του 2017. Το Υπ. Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό με θετικό μάτι.

6) Εκκρεμεί ο υπολογισμός του χαρατσιού 7% επί του καθαρού εισοδήματος ορισμένων επαγγελματιών (πχ δικηγόρων) υπέρ της επικουρικής σύνταξης, αλλά και του χαρατσιού 4% υπέρ του κλάδου του εφάπαξ.

Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για το χαράτσι  Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου δεν προβλέπουν αυτά τα χαράτσια (σ.σ. προβλέπουν εισφορές κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης), αν και αυτά προβλέπονται ρητά στο νόμο Κατρούγκαλου.

Έτσι θα πρέπει να αναμένονται σχετικά «ραβασάκια» από τον ΕΦΚΑ ή το Ενιαίο Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Παροχής Εφάπαξ από τον ερχόμενο μήνα, προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή τους από τον Απρίλιο.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται, μάλιστα, η αναδρομική καταβολή και των χαρατσιών για την επικουρική και το εφάπαξ για το δίμηνο Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου, μιας και αυτά τα χαράτσια ισχύουν από 1/1/2017.

capital.gr

Ίσως σε ενδιαφέρει

ΕΛΓΑ: Yποβολή αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης παραγωγών που ζημιώθηκαν
Αγροτικά Νέα
1 views
Αγροτικά Νέα
1 views

ΕΛΓΑ: Yποβολή αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης παραγωγών που ζημιώθηκαν

agrotesadmin - 27 Ιουλίου 2017

Ανακοίνωση για υποβολή αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης των παραγωγών που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις στις Τοπικές Κοινότητες Χανδρά και Παπαγιαννάδων ζημιώθηκαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα έτη 2014…

Ενισχύσεις άνω των 5 εκατ .ευρω στην μελισσοκομία
Αγροτικά Νέα
37 views
Αγροτικά Νέα
37 views

Ενισχύσεις άνω των 5 εκατ .ευρω στην μελισσοκομία

agrotesadmin - 26 Ιουλίου 2017

Ενισχύσεις ύψους 767.486 ευρώ για την εφαρμογή της δράσης 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» έτους 2017 pπροβλέπει απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ κάνει γνωστό ότι εγκρίθηκαν ενισχύσεις…

Απ. Τζιτζικώστας: Ανακατανομή των κονδυλίων του προγράμματος για τους νέους αγρότες
Αγροτικά Νέα
67 views
Αγροτικά Νέα
67 views

Απ. Τζιτζικώστας: Ανακατανομή των κονδυλίων του προγράμματος για τους νέους αγρότες

agrotesadmin - 25 Ιουλίου 2017

Την ανακατανομή των κονδυλίων του προγράμματος για τους νέους αγρότες από Περιφέρειες με αδιάθετα ποσά σε περιφέρειες που υπερκαλύπτουν τον στόχο, όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε…

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Περισσότερα από αυτή την κατηγορία