00:00:00
24 Aug

Απ. Τζιτζικώστας: Ανακατανομή των κονδυλίων του προγράμματος για τους νέους αγρότες

Την ανακατανομή των κονδυλίων του προγράμματος για τους νέους αγρότες από Περιφέρειες με αδιάθετα ποσά σε περιφέρειες που υπερκαλύπτουν τον στόχο, όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης της, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο επισήμανε ότι στην Κεντρική Μακεδονία κατατέθηκαν 3.500 αιτήσεις από νέους αγρότες, όμως τελικά 2.061 εντάσσονται στο πρόγραμμα, ενώ 216 χαρακτηρίζονται εν δυνάμει δικαιούχοι και 1.133 μένουν εκτός επιχορηγήσεων. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, Περιφέρειες με ανύπαρκτη αγροτική παραγωγή έκαναν αγώνα για να βρουν ενδιαφερόμενους.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδικείται από την κατανομή των κονδυλίων του υπουργείου, αφού το ποσοστό της συνεισφοράς του πρωτογενή τομέα της περιοχής μας στο εθνικό ΑΕΠ από την αγροτική παραγωγή ξεπερνά το 26%, δηλαδή το 1/4 της παραγωγής του ΑΕΠ στον πρωτογενή τομέα βρίσκεται εδώ. Παρόλα αυτά, το ποσοστό των κονδυλίων για τους νέους αγρότες που μας διαθέτει το υπουργείο είναι στο 18%» είπε και ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να επανεξετάσει την κατανομή των προϋπολογισμών ώστε να μην υπάρχουν αδικίες και να αξιοποιηθεί η διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

AdTech Ad

Λίγο νωρίτερα εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο, αναφέρθηκαν στις χαμηλές τιμές διάθεσης των ροδακίνων και τις τελευταίες καταστροφές στην παραγωγή από τις βροχοπτώσεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ζημίες, επισήμαναν ότι υπάρχει διαφορά με την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ ως προς τα κριτήρια για τις αποζημιώσεις.

Επ΄ αυτού ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «προσπάθειες του ΕΛΓΑ να στηριχτεί σε λέξεις και αστερίσκους για να αποφύγει τις αποζημιώσεις» και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση για τις παραγωγές των ροδακίνων και τις καλλιέργειες που μπορεί να γίνονται στη χώρα μας. Επιπλέον τόνισε ότι η ανικανότητα αύξησης των εξαγωγών της χώρας και το εμπάργκο από τη Ρωσία είχαν ως συνέπεια όλες οι παραγωγές να μένουν στη χώρα και οι τιμές να πέφτουν κατακόρυφα.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ο Γιάννης Ανδρίτσος από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» τόνισε ότι η Περιφέρεια έπρεπε να σηκώσει νωρίτερα το θέμα ψηλά. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» χαρακτήρισε αναχρονιστικό τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ο Νίκος Χρυσομάλλης από την «Ελληνική Αυγή» είπε ότι η αναζήτηση λόγων για να μην πληρωθούν οι αγρότες είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω» ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου για το πρόβλημα των ροδακίνων, ενώ ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη «Λαϊκή συσπείρωση» επισήμανε ότι για τον ΕΛΓΑ υπάρχουν διαχρονικά πολιτικές ευθύνες που συγκαλύπτονται. Το θέμα της στήριξης του αγροτικού τομέα θέλει γνώσεις προστασίας της παραγωγής και διαδικασίας ανοίγματος εμπορικών αγορών, είπε η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά».

Dikaiologitika.gr

Ίσως σε ενδιαφέρει

22η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών
Αγροτικά Νέα
Αγροτικά Νέα

22η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών

agrotesadmin - 24 Αυγούστου 2017

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως 14 Σεπτέμβρη στην περιοχή του δημοτικού πάρκου Φερών. Στόχος είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων, η προβολή των…

1,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπισης ζωονόσων στην Ελλάδα
Αγροτικά Νέα
108 views
Αγροτικά Νέα
108 views

1,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπισης ζωονόσων στην Ελλάδα

agrotesadmin - 24 Αυγούστου 2017

Η Κομισιόν έχει εκδώσει ειδική απόφαση επιχορήγησης προς την Ελλάδα, ύψους 1.836.877 ευρώ, για την περίοδο 1η Απριλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018, με σκοπό τη χρηματοδότηση…

Μήνυμα για μειώσεις στην τιμή του γάλακτος!
Αγροτικά Νέα
481 views
Αγροτικά Νέα
481 views

Μήνυμα για μειώσεις στην τιμή του γάλακτος!

agrotesadmin - 24 Αυγούστου 2017

Συγχαρητήρια για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής για τη Φέτα έδωσε στον πρόεδρό της κ. Νίκο Παλάσκα, ο…

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Περισσότερα από αυτή την κατηγορία