00:00:00
28 Jun

Οδοιπορικό στην Ήπειρο Μέρος Β’ – Επίσκεψη στο αγρόκτημα του Νίκου Δημητράκου

29 Ιανουαρίου 2016
11 Views

Το οδοιπορικό μας στην Ήπειρο συνεχίζεται με το δεύτερο και τελευταίο μέρος του, στο Νομό Πρέβεζας και συγκεκριμένα το χωριό Βράχος. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη από ελιές βουνοπλαγιά. Οι  ελιές φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι την θάλασσα. Στο Βράχο οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ενώ η ετήσια παραγωγή λαδιού στο χωριό ξεπερνά τους 400 τόνους.

Εκεί επισκεφτήκαμε το αγρόκτημα του Νίκου Δημητράκου ο οποίος στη συνέντευξη που ευγενικά μας παραχώρησε μας μιλά για τον θαυμαστό κόσμο της ελιάς και του λαδιού.

Από πότε ξεκίνησες την ελαιοκαλλιέργεια;

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουνα μέσα στις ελιές, οι οποίες υπήρχαν από τον παππού μου, πέρασαν στον πατέρα μου, και τώρα μετά την συνταξιοδότηση του τις ανέλαβα εξ’ ολοκλήρου εγώ.

Ποια είναι η έκταση του κτήματος και πόσα δέντρα διαθέτει;

Το κτήμα είναι συνολικά 70 στρέμματα και εκεί υπάρχουν 700 ρίζες ελιές ηλικίας από 5 έως 100 ετών. Υπάρχουν ελιές που τις μεγάλωσα μόνος μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποιες που τις πότιζα όταν ήμουνα 15-16 χρονών.

Σε ποια ποικιλία ανήκουν τα δέντρα;

Είναι ποικιλίας λιανοελιά Κέρκυρας, αποκλειστικά για λάδι. Είναι ελιές που έχουν προσαρμοστεί στις εδαφολογικές συνθήκες τις περιοχής μας, ανθεκτικές και πολύ παραγωγικές σε σχέση την πολύ γνωστή ποικιλία, Κορωνέικη που φημίζεται για την παράγωγη της.  Η ιδιοτροπία της ποικιλίας μας, θα μπορούσα να πω είναι ότι έχει παραγωγή κάθε δεύτερο χρόνο και έτσι δεν χρειάζονται και πολύ δουλειά. Σε θέλουν εκεί περίπου 200 μέρες τον χρόνο. Αποδίδουν περίπου 200 με 250 κιλά κάθε 2ο χρόνο, ενώ οι άλλες μετά βίας πιάνουν τα 100 κιλά κάθε χρόνο, ενώ η απόδοση τους σε λάδι είναι 20%. Η συλλογή τους γίνεται από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Από Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο τις μαζεύουμε με ελαιοραβδιστικά και αυτό το λάδι πάει αποκλειστικά για τυποποίηση, ενώ τις υπόλοιπες τις αφήνουμε και πέφτουν μόνες τους στα δίχτυα και τις πουλάμε για βιομηχανική χρήση, μειώνοντας έτσι το κόστος συλλογής. Γενικά τώρα όσον αφορά το κόστος αυτό φτάνει μέχρι 1 ευρώ στο λίτρο παραγόμενου λαδιού.  Για όλο το κτήμα μας χρειάζονται 2 άτομα προσωπικό και σε καλή μια χρονιά μπορούμε να φτάσουμε και τους 20 τόνους λάδι ενώ σε μια κακή όπως φέτος που υπήρχε ανομβρία φτάνουν μόλις τους 10.

 

Γιατί δεν προτιμάς τις ελιές πυκνής φύτευσης  που είναι και της μόδας;

Γιατί έχουν μεγάλο κόστος συλλογής και μικρότερες αποδόσεις. Πολλοί στο χωριό μας έκαναν κάποιες προσπάθειες αλλά η μορφολογία του εδάφους δεν ευνοεί την καλλιέργεια τους και δεν πέτυχαν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Πως βρίσκονται οι τιμές του λαδιού φέτος;

Οι τιμές είναι αρκετά ικανοποιητικές, αν εξαιρέσουμε την περίοδο που η Ε.Ε εξήγγειλε της εισαγωγή από Τυνησία που δεν έγινε ποτέ και η τιμή έκανε κοιλιά, μόλις τελείωσε αυτή η ιστορία η τιμή σταθεροποιήθηκε στα 3 ευρώ. Όμως για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια, τα 3,5 ευρώ θα ήταν πολύ καλή τιμή.

 

Που διαθέτετε την παραγωγή και αν έχετε στα σχέδια σας καθετοποίηση της; (καθετοποίηση)

Το λάδι το δίνουμε σε εμπόρους, σχεδόν στο ελαιοτριβείο. Βέβαια θα μπορούσαμε να πιάσουμε ικανοποιητικότερη τιμή αν υπήρχε η δυνατότητα αποθήκευση του. Αλλά δυστυχώς για βιοποριστικούς λόγους είμαστε αναγκασμένοι να το πουλάμε αμέσως. Όσο για το θέμα της τυποποίησης είναι πολύ δύσκολο γιατί η αγορά είναι έτσι οργανωμένη που δύσκολα θα μπορέσει να μπει σε ένα σουπερ μάρκετ ας πούμε ένας μικρός παραγωγός.

 

Έχετε κάποια βοήθεια από το κράτος, όπως ας πούμε για τα ραντίσματα του δάκου;

Αυτή την στιγμή όχι. Παλαιότερα γινόταν κάποια ραντίσματα αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα και έτσι αποφασίσαμε λόγο έλλειψης εμπιστοσύνης να τα κάνουμε μόνοι μας, συλλογικά σε όλο το χωριό.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Το μόνο σχέδιο που έχω για το μέλλον είναι να αυξήσω τον αριθμό των δέντρων γιατί με τις αποδόσεις που έχουν οι ελιές στην περιοχή μας με 1000 δέντρα ζεις άνετα. AG

 

Ίσως σε ενδιαφέρει

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις ζημίας στον ΕΛΓΑ πληρώνονται τα υπόλοιπα αποζημιώσεων
Αγροτικά Νέα
2 views
Αγροτικά Νέα
2 views

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις ζημίας στον ΕΛΓΑ πληρώνονται τα υπόλοιπα αποζημιώσεων

agrotesadmin - 28 Ιουνίου 2017

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ζημιές από συγκεκριμένους κινδύνους, όπως περιγράφονται στον υφιστάμενο κανονισμό. Γι' αυτές καθορίζεται το ασφάλιστρο, γι' αυτές…

Επιδότηση έως και 50% για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
Αγροτικά Νέα
12 views
Αγροτικά Νέα
12 views

Επιδότηση έως και 50% για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

agrotesadmin - 28 Ιουνίου 2017

Ανοίγουν στις 13 Ιουλίου οι αιτήσεις για το Μέτρο 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν μη γεωργικό», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Το…

Συνδεδεμένη ενίσχυση και σε νέα αγροτικά προϊόντα
Αγροτικά Νέα
55 views
Αγροτικά Νέα
55 views

Συνδεδεμένη ενίσχυση και σε νέα αγροτικά προϊόντα

agrotesadmin - 27 Ιουνίου 2017

Τα μήλα και οι καρποί με κέλυφος εντός συνδεδεμένης Με απόφαση που ελήφθη μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την επιλογή του Εθνικού Φακέλου που…

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Περισσότερα από αυτή την κατηγορία